Tiian ruokavalioon eivät kuulu liha, kana tai kala hänen arvojensa vuoksi.

Helsinkiläinen Tiia Mattila on ollut kasvissyöjä jo 15 vuoden ajan. Tiia itse pitää kasvisruokailua arvopohjaisena valintana, mutta joustaa eettisistä periaatteistaan lapsensa kohdalla, jonka ruokavalioon kuuluu myös kala ravintoterapeutin suositusten myötä. Tiia kertoo meille nyt omia kokemuksiaan kasvisruokailusta ja antaa muun muassa ravintolavinkkejä ja maakohtaisia kokemuksia muille kasvisruokailijoille ja kasvisruokailusta kiinnostuneille.

Tiia vastasi Nainen.comin kysymyksiin kasvisruokailusta:

1. Miten ja miksi kiinnostuit kasvissyönnistä?

Kasvissyönti on lapsesta saakka kiinnostanut. Olen aina ollut eläinrakas ja siitä saakka, kun täysin ymmärsin syöväni eläimiä; lihan syönti ei enää ole ollut miellyttävää. Oikeastaan kiinnostus on kummunnut henkilökohtaisista, eettisistä kysymyksistä jo nuorena, ja samat arvot ovat pysyneet siitä saakka.

2. Minkälainen on ruokavaliosi ja mitkä ruoka-aineet eivät kuulu ruokavalioosi?

Ruokavalioni on mielestäni melko monipuolinen. En ajattele ruokavaliotani kovinkaan paljoa, mutta kokkaamme joka ilta aterian, joka sisältä aina eri aineksia vaihtelun vuoksi. Syön kasviksia, papuja, hedelmiä, maitotuotteita ja kananmunia. Oikeastaan ihan kaikkea, mikä ei sisällä lihaa, kanaa tai kalaa.

3. Mitkä ovat erikoisimpia kasviksia mitä olet maistanut?

Ympäri maailmaa, eri maista, löytyy ihan perusruokakaupoistakin sellaisia kasviksia, joita Suomessa ei myydä. Esimerkiski munakoisoja on olemassa monen kokosia ja näköisiä. Suomalainen ei edes erota niitä munakoisoksi meidän suppean valikoiman takia.

4. Mikä on lempireseptisi?

Lasagne. Se on klassikko. Reseptiin tulee chiliä, valkosipulia, juustoa, tomaattimurskaa, munakoisoa, basilikaa, pinaattia ja lisää juustoa.

5. Jos lapsen haluaa kasvattaa kasvissyöjäksi, mitä asioita ruokavalion suhteen tulee erityisesti huomioida?

Oma lapseni syö myös kalaa. Kävimme ravintoterapeutin kanssa läpi hänen ruokavalionsa. Voisin suositella lämpimästi myös lihansyöjäperheitä tekemään näin. On tärkeää pitää lapsen ruokavalio mahdollisimman monipuolisena. Onneksi päiväkodeissa on nykyisin enemmänkin kasvissyöjiä, ja sielläkin saa hyvää ruokaa.

6. Olet matkustellut paljon ympäri maailmaa ja asunut muun muassa pitkään Kanadassa. Miten Suomi eroaa kasvisruokailun suhteen muista maista?

Varsinkin Kanadassa oli huomattavasti enemmän kasvisruokaravintoloita, ja vegaani- ja raw-food ravintoloita. Lisäksi kaupat olivat täynnä eksoottisia, aasialaisia kasviksia, kuten bok choyta sekä erilaisia valkosipuleita ja sipuleita. Kanadalaiset myös kokkailivat erilaisia reseptejä kuin mihin olemme täällä Suomessa tottuneet. Heidän reseptinsä sisälsivät muun muassa erilaisia kurpitsoja, jotka olivat todella maukkaita.

Paras vierailemani ruokamaa on kyllä ollut ehdottomasti Intia. Sain oleskella siellä neljä kuukautta ja syödä täydellistä kasvisruokaa joka päivä. Intiassa kaikki ruoka on kasvisruokaa, ja joissain kylissä ei saa käyttää edes kananmunaa ruoanvalmistuksessa. Toisaalta, esimerkiksi vegaanille, Intia voi olla vaikea maa ruokailun suhteen, sillä he käyttävät tyypillisesti maitotuotteita paljon.

Mieleeni on jäänyt herkullisten ruokailuiden puolesta myös erityisesti Etelä-Amerikka, jossa olen saanut maistella ihania papu- ja quinoaruokia. Sitten taas Kiina saattaa olla yksi vaikeimpia maita, jonne matkustaa kasvisruokailijana. Varsinkin Kiinan pienemmissä kylissä voi olla mahdotonta saada lainkaan kasvisruokaa. Toki isommissa kaupungeista löytyy sitten taas mitä vain.

7. Puuttuuko meiltä Suomesta jotain kasvisruoka-aineita?

Ei meiltä mielestäni puutu oikeastaan mitään. Olisi tietysti mahtavaa, jos hedelmiä ja kasviksia löytyisi tarjolla tuoreempana ja laajempana valikoimana, mutta onhan se ihan ymmärrettävää, ettei täällä meillä kasva ihan kaikki. Suomalaisista aineksistakin saa kyllä tehtyä vaikka mitä hyvää!

8. Mitä ravintoloita suosittelisit kasvisruokailusta kiinnostuneelle?

Voin suositella ravintoloita, joissa tulee itse tulee käytyä paljon. Nämä paikat ovat myös lapsiystävällisiä. Lounaalle kannattaa suunnata Ondaan, Zucchiniin, Silvoplee:hen ja Köketiin. Brunssilla kannattaa käydä Sandrossa, jossa on maistuva vegaanibrunssi lauantaisin.

Jos mielii illallista, suurimmassa osassa ravintoloita on laaja kasvisvalikoima. Onneksi ajat on muuttuneet 15 vuodessa, ja nykyään monesta ravintolasta löytyy hyvää kasvisruokaa. Kävin esimerkiksi juuri Farangissa ja olin iloinen huomatessani, että kokonaisia maistelumenujakin saa kasvisvaihtoehtona.


[vieraskyna][column size=one_quarter position=first ][/column][column size=three_quarter position=last]

HAASTELTAVA

TIIA MATTILA, Helsinki

1. Hyvä ruoka on… maukasta.

2. Aamuni alkaa… espressolla, jugurtilla ja myslillä.

3. En koskaan unohda… Intian makuelämyksiä. [/column][/vieraskyna]


[vieraskyna]

Osallistu Kuukauden kasvissyöntihaasteeseen Facebookissa! Lue lisää haasteesta täällä.

[/vieraskyna]