Gynekologit eivät pienestä hätkähdä ja kun on kyse omasta terveydestä ja vartalosta, ei tyhmiä kysymyksiä ole.

Gynekologilla käyminen voi tuntua epämukavalta ja kiusalliselta, minkä takia moni nainen haluaa sen usein olevan mahdollisimman nopeasti ohi. Jos vastaanotolta kuitenkin kiiruhtaa pois heti, kun pakolliset toimenpiteet tai asiat on käyty läpi, menee samalla sivu suun hyvä tilaisuus ottaa esiin omaan terveyteen ja vartaloon liittyviä asioita, joita ei kehtaa ottaa esiin kenenkään muun kanssa.

Gynekologien vastaanotolla ei tarvitse häpeillä, sillä he ovat kuulleet niin monenlaisia asioita, että eivät pienestä hätkähdä. Gynekologit toivovatkin, että naiset uskaltaisivat ottaa esiin mieltään askarruttavia asioita – alla on näistä 6 esimerkkiä.

1. ”Miksi kuukautiseni ovat niin kamalat?”

Olipa sinun vuotosi todella runsas tai krampit todella kivuliaat, haluaa gynekologisi kuulla näistä asioista ja hän voi pystyä tarjoamaan helpotusta tilanteeseen.

”Toivoisin, että useammat potilaat kysyisivät minulta apua kuukautistensa kanssa, etenkin jos ne ovat niin runsaat tai kivuliaat, että he joutuvat olemaan niiden takia pois koulusta tai töistä”, gynekologi Maureen Baldwin sanoi.

2. ”Näyttävätkö häpyhuuleni hassulta?”

Jokainen nainen näyttää erilaiselta, mutta jos sinua silti mietityttää, kysy asiasta. Gynekologit näkevät niin paljon erilaisia alapäitä, että kun hän sanoo omasi näyttävän normaalilta, voi siihen luottaa.

”Toivoisin, että useammat potilaani puhuisivat minulle muutoksista, joita kokevat vartalossaan”, gynekologi Michelle Barhaghi sanoi.

3. ”Onko minulla hiivatulehdus?”

Jos sinulla on kokemusta hiivatulehduksesta ja tunnistat oireet, voi apteekista ostaa apua ilman reseptiä. Jos kuitenkin on kyse sinun ensimmäisestä kerrasta, ota yhteys gynekologiisi: hän voi pystyä antamaan diagnoosin jo puhelimessa tai pyytää vastaanotolle, jotta tilanne varmistetaan.

”Itse hiivaansa hoitavista naisista kahdella kolmesta ei itse asiassa ole tulehdusta ollenkaan”, synnytysopin, gynekologian ja lisääntymistieteen kliininen professori Mary Jane Minkin Yalen lääketieteellisestä kertoi.

Oireesi voivat olla vain reaktio hajustettuun tuotteeseen tai on pieni mahdollisuus, että sinulla on bakteeritulehdus, jolloin mitä nopeammin gynesi voi määrätä sinulle antibiootteja, sitä nopeammin tunnet olosi paremmaksi.

4. ”Onko seksielämäni normaali?”

Seksistä puhumisessa ei ole mitään hävettävää ja omaan gynekologiin kannattaa suhtautua kuin ihmisversioon Googlesta – tosin häneen myös voit luottaa siinä, että tiedot ovat totta. Olipa kysymyksesi minkälainen tahansa, voit ottaa sen huoletta esiin vastaanotolla käydessä.

5. ”Miksi minulle tulee finnejä? Mistä nämä karvat ilmestyivät? Miksi vatsaani sattuu?”

On hyvä muistaa, että gynekologi ei käsittele vain alapään alueelle liittyviä asioita, joten vaikka jokin ei vaikuttaisi kuuluvan gynekologille, ota se esiin.

”Kaikkien potilaiden pitäisi jakaa kaikki oireensa ja muutoksensa vartalossaan”, lääkäri Joshua Hurwitz sanoi.

Jos sinua huolettaa kasvoihin ilmestyneet karvat, kipu lantion alueella, kasvoihin ilmestyneet finnit tai mikä tahansa muu seikka, joka vaikuttaa olevan hassusti vartalossasi, kerro siitä gynekologillesi.

6. ”Mikä on tuo outo haju?”

Tämä on yleinen kysymys ja jos sinua häiritsee alapääsi haju, kysy siitä seuraavalla vastaanottokäynnillä.

”Terveellä emättimellä on tietty, luonnollinen tuoksu”, gynekologi Sherry Ross kertoi.

Jotkin syötävät, kuten valkosipuli ja sipili, voivat muuttaa hajua, mutta jos sinulla ei ole tulehdusta – jolloin sinulla olisi todennäköisesti muitakin oireita, kuten kutinaa tai outoa vuotoa – ei haju luultavasti ole niin outo kuin se vaikuttaa sinusta olevan.

Lähde: Good Housekeeping