Huomaatko lupautuvasi usein muuttoavuksi, vaikka olisit aivan loppuun palanut työviikon jälkeen, treffeille tyypin kanssa, joka ei kiinnosta, tai puolisosi kummilapsen syntymäpäiväjuhliin, vaikka olisi ollut ihana vain rentoutua kotona? Kuulostaa siltä, ettet osaa sanoa ei!



Ei ole aina helppoa kieltäytyä, jos sinulta pyydetään apua tai joku esittää pyynnön, joka ei lainkaan houkuttele sinua. Sanomme usein kohteliaisuudesta kyllä, vaikka oma sisäinen minämme huutaisi täyttä kurkkua ei! Seuraavien neuvojen avulla opit kieltäytymään kohteliaasti ja pitämään omasta jaksamisestasi parempaa huolta.

  1. Kuuntele kroppaasi
    Pyydetäänkö sinulta jotain, johon et haluaisi suostua? Kuuntele ensi alkuun kroppaasi. Jos tunnet esimerkiksi vatsakipua tai väsymystä, tai sinulla on lihaskipuja tai karhea kurkku, voi se olla merkki siitä, että sanot liian usein kyllä. Kuuntele siis kroppaasi, ja uskalla sanoa ei!

  2. Mieti hetki
    Usein refleksimme on vastat nopeasti kyllä, vaikka oikeasti haluaisimme kieltäytyä. Mieti sen sijaan hetki ennen kuin vastaat. Voit aivan hyvin sanoa, että mietit asiaa ja palaat asiaan myöhemmin. Usein on helpompi kieltäytyä, kun odottaa vaikkapa seuraavaan päivään.

  3. Lähetä sähköposti
    Onko sinusta vaikeaa sanoa ei verbaalisesti? Entäpä jos lähettäisitkin tekstarin tai sähköpostin? Usein on helpompaa kieltäytyä kirjoitetussa viestissä.

  4. Muotoile se kohteliaasti
    Mitäpä jos koittaisit siedättää itseäsi sanomaan ei? Muotoile lauseesi aluksi vaikkapa muotoon: ”Kiitos paljon kun pyydät, mutta ikävä kyllä se ei ole mahdollista.” Näin kohteliaasti muotoiltu kieltäytyminen voi olla helpompi tapa aloittaa.

  5. Se ei ole henkilökohtaista
    Koita muistaa, ettei kieltäytymisesi ole henkilökohtaista. Älä kieltäytyessäsi myöskään tee siitä henkilökohtaista viittaamalla sinun ja kysyjän väliseen suhteeseen ja perustele kieltäytymistäsi sillä.

  6. Uskalla pyytää apua
    Jos pyyntö liittyy työtehtäviisi, on hyvä muistaa, että voit töissäkin sanoa ei, jos esimerkiksi aikasi ja resurssisi eivät riitä uusien tehtävien ottamiseen. Uskalla myös pyytää apua, kun tarvitset sitä.

  7. Keksi toinen ratkaisu
    Jos sinulle tehdään ehdotus, johon et todellakaan halua suostua, koita tulla puolitiehen vastaan ja ehdottaa muuta ratkaisua. Aina ei tarvitse sanoa pelkästään ei tai kyllä, vaan näiden ääripäiden välistäkin voi löytyä ratkaisu. Voit vaikkapa sanoa, että et ikävä kyllä pysty auttamaan pyydetyssä asiassa, mutta voit auttaa jossakin muussa.

  8. Voit vielä muuttaa mielesi
    Jos olet jo mennyt lupautumaan johonkin, mikä kaduttaa sinua, voit vieläkin muuttaa mielesi, ja se on ihan ok. Mutta muista kuitenkin perua ajoissa, jotta muut ehtivät reagoida suunnitelman muutokseen. Jos peruutat aivan viime hetkellä, perumisesi voi aiheuttaa ongelmia ja ikäviä tilanteita.

Jaa artikkeli myös ystävillesi, jotka haluavat oppia pitämään hyvinvoinnistaan huolta!

Lähde: Oprah Daily