Ennen pakollista, nyt iloa tuottava harrastus: Tutkimus tarkasteli neulomisen muutoksia Suomessa
Suomessa on neulottu varmuudella 1600-luvulta lähtien.
Neulominen on nykyisin iloa tuottava harrastus, joka voi tehdä hyvää mielenterveydelle ja vähentää erilaisia terveysvaivoja (lue lisää täältä). Ennen oli kuitenkin toisin: Suomessa neulottiin kylmissä oloissa välttämättömiä vaatekappaleita ja kaikki tytöt opetettiin neulomaan pienestä pitäen.
Neulominen on siis muuttanut merkitystään vuosien saatossa. Filosofian maisteri Anne Rauhala Helsingin yliopistosta on tarkastellut väitöstutkimuksessaan Suomessa arkiseen ja itsestään selvänä pidettyyn käsityötaitoon liittyneitä yksilö- ja yhteiskuntatason merkityksiä 1800-luvun lopulta nykyaikaan.
Neulonnalla on Suomessa pitkät perinteet. Helsingin yliopiston tiedotteen mukaan neulonta on Suomessa varmuudella ajoitettu 1600-luvulle, mutta Turun Mätäjärven alueelta arkeologisissa kaivauksissa löytynyt neulottu tekstiilifragmentti ajoittuu 1400-luvulle, mahdollisesti jo 1300-luvulle.
”Neulonta on ollut tärkeä käsityötaito pohjoisissa ilmasto-oloissa kotitaloudessa tarvittujen välttämättömien vaatteiden valmistamiseksi”, Rauhala kirjoittaa tutkimuksessaan.
Vielä 1900-luvun alussa Suomessa neulottiin heittämällä, vanhimmalla Euroopassa käytetyllä neulomisen tekniikalla. Kansakouluissa alettiin käyttää 1800-luvun lopulla nopeampana pidettyä mannermaista neulontatekniikkaa, joka vakiintui yksinomaiseksi kouluissa hyväksytyksi tavaksi neuloa.
Miehetkin neuloivat
Väitöstutkimuksen mukaan maaseutuvaltaisessa yhteiskunnassa neulonta liitettiin naisten elinpiiriin kuuluvaksi taidoksi. Neulovat miehet rikkoivat yhteisön arvomaailmaa ja heille osoitettiin pilkanteolla paikka sosiaalisen ryhmän ulkopuolella.
Miesten neulomiseen liittynyt häpeä johti käsityön tekemiseen piilossa muiden katseilta, mikä on osaltaan vahvistanut käsityksiä miesten neulomattomuudesta. Suhtautuminen miesten neulontaan oli kaksijakoista, sillä olosuhteiden pakosta neuloneita miehiä arvostettiin.
Oman yhteisönsä muodostaneille ammattiryhmille, kuten merimiehille ja metsätyömiehille, neulominen toimi myös ajanvietteenä.
Välttämättömyydestä hyve: sota-aikana neulottiin sotilaille
Sota-aikana naisten neulomilla tuotteilla oli suuri merkitys rintamamiesten varustusten täydentäjinä. Rauhalan mukaan materiaalipulan aikana parhaat villat käytettiin sotilaiden liipaisinsormikkaiden, sukkien, kypäränalusmyssyjen ja polvenlämmittäjien neulomiseen.
Helsingin yliopiston tiedotteen mukaan taitoa sovellettiin ja opetettiin yhteisissä illanvietoissa. Rintamalla neuleita arvostettiin, ja niihin liittyi vahva tekijän ja saajan välinen tunneside.
Välttämättömyydestä tehtiin hyve, eikä ajoittain väsyttävänä koetulle ja rasitusvammoja aiheuttaneelle neulomiselle koettu olevan vaihtoehtoja.
Nykyisin vapaaehtoinen harrastus tuottaa iloa
Rauhala toteaa tutkimuksessaan, että vanhemmassa neulomisessa ja tämän päivän neulomisessa on lähtökohtaisesti kyse eri ilmiöistä.
”Aikaisemmin neulonta oli pakollinen ja välttämätön taito, mutta nykyisin vapaaehtoinen, iloa tuottava harrastus”, hän kirjoittaa.
Rauhalan mukaan nykyneulojille ensisijaiset syyt käsityön tekemiseen liittyvät neulonnan tuomaan rentoutumiseen ja mielihyvään, ja neulonta auttaa myös selviytymään vaikeista elämäntilanteista. Vielä nykyisinkin neulojat kokevat merkityksellisenä hyödyllisten neuletuotteiden valmistamisen läheisille, itselle tai hyväntekeväisyyteen.
Voit tutustua väitöstutkimukseen tarkemmin täällä.
Voita 1000€ lahjakortti ruokakauppaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin ruokakauppaan!
- Nämä 4 normaalia tekoa tekevät tuhoa aivoillesi
- Tässä on 6 merkkiä siitä, että hänen kanssaan ei tulisi hypätä sänkyyn
- 5 asiaa makuuhuoneessasi voivat pitää sinua hereillä ja heikentää unenlaatua
- Nämä muutokset sinun pitäisi tehdä, kun olet täyttänyt 30 vuotta
- Näin pukeudut tyylikkäästi yli 60-vuotiaana – viisi parasta vinkkiä
- Tiesitkö? Tämä on paras aika nukkua päiväunet
- 9 merkkiä paljastaa, että elät terveessä ja hyvässä parisuhteessa
- ”Jos pettää kerran, pettää toisenkin” – tutkimus paljasti surullisen totuuden
- Useimmat avioerot tapahtuvat näinä kuukausina – lomilla vaikutus eroamiseen
- Naimisissa oleva mies käy treffeillä ja on siitä ylpeä – perustelu vetää hiljaiseksi
- Näin pukeudut tyylikkäästi yli 60-vuotiaana – viisi parasta vinkkiä
- 6 asiaa, joihin miehet kiinnittävät eniten huomiota naisessa
- 9 merkkiä, jotka osoittavat, että puolisosi tulee rakastamaan sinua ikuisesti
- 9 merkkiä paljastaa, että elät terveessä ja hyvässä parisuhteessa
- Jos kumppanisi käyttää usein tätä sanaa, hän saattaa pohtia eroa
- ”Jos pettää kerran, pettää toisenkin” – tutkimus paljasti surullisen totuuden
- Terapeutti varoittaa: 8 varoitusmerkkiä, joita lähes kukaan ei huomaa omassa parisuhteessaan
- Kysy kumppaniltasi 5 kysymystä, jos haluat pitää parisuhteen kipinän yllä
- 10 asiaa, jotka vain parisuhteisiin kyllästyneet naiset ymmärtävät
- Anoppi löytää vävypojasta otetun valokuvan – kyyneleet alkavat virrata totuuden selvitessä