Energia vähissä ja ärsyttää? Taustalla voi olla sairaus, josta kärsii viisi prosenttia aikuisista
Pitämällä silmällä tiettyjä merkkejä, voi väsymyksen ja ärtyneisyyden syyksi lopulta paljastua sairaus.
Kuluvan vuoden kaikki käänteet ja etenkin koronavirus ovat saattaneet johtaa siihen, että monet tuntevat uupumusta ja ärtyneisyyttä. Vaikka syy näihin voi olla stressi tai huonosti nukutut yöt, saattaa uneliaisuus ja jatkuva päiväunien ottaminen olla merkki hypersomniasta eli liikaunisuudesta, kertoo The Sun.
Terveyskirjaston mukaan liikaunisuudessa keskeinen vaiva on toimintakykyä haittaava väsymys sekä uneliaisuus, ja liikaunisen on vaikea pysyä illalla hereillä tai herätä aamulla. Sairaus ei ole kovin yleinen, sillä siitä kärsii noin viisi prosenttia aikuisista ja 15 prosenttia nuorista.
The Sunin mukaan jos sinulla on vaikeuksia toimia läpi päivän tai ärsyynnyt helposti, voi se olla yksi hypersomnian muoto. Hypersomnia jaetaan lehden mukaan kahteen muotoon: primaariseen ja sekundaariseen, joista ensimmäinen aiheutuu yleensä ongelmista aivoissa ja jälkimmäinen muista sairauksista, jotka vaikuttavat uneen, kuten uniapnea.
”Se voi mahdollisesti johtua myös kilpirauhasen alhaisesta toiminnasta tai traumaattisesta aivovauriosta sekä jotkin lääkitykset voivat laukaista hypersomnian ihmisillä”, psykologi ja hyvinvointikonsultti Lee Chambers kertoo.
Erilaisia hoitomuotoja ja apukeinoja
Liikaunisuuden hoitomuodot riippuvat siitä, mikä sen taustalla on ja sen syy olisi hyvä selvittää. The Sunin mukaan lääkärit voivat määrätä esimerkiksi stimulantteja, jotka auttavat pitämään valppaana ja hereillä, mutta yleisesti elämäntapamuutokset ovat paras tapa hoitaa hypersomniaa.
”Joillekin ihmisille lääkitys on apukeino. Pitkäaikaisten tulosten saamiseksi elämäntapamuutokset ovat kriittinen osa, kuten säännöllinen unirytmi ja rajoittaa isojen aterioiden ja stimulanttien saamista sekä liikuntaa tietyn kellonajan jälkeen”, Chambers sanoo.
Chambersin mukaan alkoholin ja päihteiden käyttäminen yleensä pahentaa liikaunisuutta, joten sitä olisi syytä välttää. Luonnollisen valon ja terveellisen ruokavalion ottaminen osaksi elämää lisäävät taas yleisiä energiatasoja.
”Lopuksi, rauhallinen uniympäristö, joka on pimeä, viileä eikä sielä ole mitään stimuloivaa, on mainio paikka aloittaa ja kokeilla löytää itselle ihanteellinen tasapaino”, Chambers neuvoo.
Mitkä tekijät voivat herättää epäilyn hypersomniasta? The Sun listasi merkkejä, jotka voivat viitata liikaunisuuteen, ja suomensimme ne alle.
Energia vähissä
Liikaunisuuden pääoire on jatkuva väsymys. Tämän väsymyksen myötä energiatasot ovat todennäköisesti vähissä ja liikaunisuudesta kärsivät yleensä nukkuvat päiväunia pitkin päivää. Heillä on myös vaikeuksia herätä pitkien unien jälkeen. Uniasiantuntija Hope Bastine suosittelee tehostamaan energiatasoja haukkaamalla happea ja kannustaa vähäisestä energiasta kärsiviä lähtemään liikkeelle, mikä saa endorfiinit virtaamaan.
Ärsyttää ja ärsyttää
Jokainen tietää sen tunteen, kun herää huonosti nukutun yön jälkeen, mutta yleensä tämä helpottaa päivän mittaan. Jos kuitenkin toistuvasti olet ärtynyt pitkin päivää, voi sekin olla hypersomnian merkki. Asiantuntijat suosittelevat pitämään yllä unirutiinia liikaunisuuden oireiden minimoimiseksi. The Sunin mukaan jos sinua ärsyttää, voi unipäiväkirjan pitäminen auttaa selvittämään, mitä kannattaa ja ei kannata tehdä ennen unille menoa.
Ruokahalu on kateissa
Ruokahalun katoaminen voi johtua monesta asiasta. Jos kuitenkin kärsit muista hypersomnian oireista, kuten alhaisista energiatasoista, ei ruoanlaitto välttämättä ole silloin ensimmäisen to do -listalla. The Sunin mukaan asiantuntijat ovat todenneet, että hypersomniasta kärsivän kannattaisi kokeilla ja pitää yllä tasapainoista ruokavaliota sekä vähentää alkoholinkäyttöä ja välttää muita päihteitä.
Ahdistus
The Sun listaa oireiden joukkoon myös ahdistuksen. Uniongelmista kärsiessä voi kokea ahdistusta. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että univajeisuus lisää ennakoivan ahdistuneisuuden tasoja. The Sunin mukaan kun näin tapahtuu, saavat aivojen tunteiden käsittelyyn liittyvät osat uutta virtaa. Lopputuloksena on aivotoimintaa matkiva kuvio, mitä nähdään myös ahdistuneisuushäiriöitä kärsivillä.
Vaikeus muistaa asioita
Unenlaatu vaikuttaa myös siihen, miten muisti toimii. Kalifornian yliopiston tutkijoiden mukana huonot yöunet voivat aiheuttaa merkittäviä muistiongelmia ja jopa rappeuttaa aivoja.
Löydät lisätietoa liikaunisuudesta Terveyskirjaston sivuilta täältä.
Lähde: The Sun
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- Suomikiekko: Raiskauksesta tuomittu jääkiekkoilija Severi Lahtinen: ”En kadu mitään”
- 24 Anti-aging salaisuutta – näillä voi saada lisättyä elämäänsä vuosia lisää
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta
- Taltuta kaamosmasennus ennen kuin se ehtii edes alkaa
- Nämä 10 asiaa tekevät naisen onnelliseksi – toivottavasti sinutkin
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoniinista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut