Säännöllisestä liikunnasta ja Ben & Jerry’sin hylkäämisestä huolimatta tuloksia ei näy. Missä siis vika?

Treenit aloittaessaan yleensä puhkuu innosta ja tuloksiakin voi näkyä nopeasti – kunnes kaikki seisahtaa. Sen ei pidä kuitenkaan antaa lannistaa.

Personal trainer Amy Robertsin mukaan tämä seisahdusvaihe onkin osuva hetki arvioida omaa treenisuunnitelmaa uudelleen ja tehdä siihen muutoksia. Alle on listattu asioita, joita saatat treenatessa tehdä väärin ja miten ne virheet voi korjata.

Teet liikaa samaa asiaa

On mahtavaa, kun löytää oman liikunnallisen intohimon kohteensa, oli se sitten sisäpyöräily, Zumba, painonnosto tai lenkkeily. Jos se on ainoa liikuntamuoto, sinusta tulee hyvä siinä ja sitten kaikki muutokset, joita sait aikaseksi kehoosi, alkavat heiketä. Tämän voi korjata kuitenkin helposti kokeilemalla jotain uutta ja tiettyä. Eli jos tavoitteesi on kehittää lihaksiasi, lisää voimaharjoittelua tai jos haluat lisää notkeutta, kokeile joogaa.

Et haasta itseäsi tarpeeksi

Yhä useammat tutkimukset ovat osoittaneet, että treenin intensiteetillä on enemmän väliä kuin sen kestolla, jos aikeena on pudottaa painoa. Keho sopeutuu nopeasti toistuvaan rutiiniin, joten vaihtelu on tarpeen sekä kardiotreenin että voimaharjoittelun kohdalla. Voimaharjoittelussa parhaimmat tulokset saa, kun vaihtelee kevyiden, keskitasoisten ja raskaiden treenipäivien välillä.

Olet yliväsynyt tai liian stressaantunut

Jos nukut liian vähän tai tunnet olevasi paineen alla esimerkiksi töissä, kehosi ei sopeudu yhtä hyvin treenin positiivisiin vaikutuksiin. Uni on tärkeää lihaksille, jotta ne palautuvat ja stressi voi tehdä tuhojaan hormoneille ja saada kehosi säilyttämään rasvaa. Pyri nukkumaan seitsemän tuntia öisin ja koeta käsitellä stressiä parhaasi mukaan aina, kun voit.

Istut liikaa, kun et ole salilla

Istumista on vaikea välttää, sillä useissa töissäkin istuminen on iso osa työpäivää. Tutkimukset ovat osoittaneet, että enemmän aktiiviset ihmiset ovat laihempia ja paremmassa kunnossa ja tämä aktiivisuus koskee elämää ylipäänsä, ei vain salitreeniä. Koeta siis työpäiväsi aikana viettää enemmän aikaa jaloillasi. Puhu työpuheluita seisten, kävele hakemaan lounasta ja kävele portaita hissin sijaan. Yksi vaihtoehto on myös hankkia sellainen työpiste, jonka ääressä on pakko seistä.

Olet liian ankara itsellesi

Aina ongelma ei ole tuloksissa vaan omissa odotuksissa. Monet asettavat tietyn kilomäärän, johon pyrkivät ja kun kiloja ei tipu halutulla tavalla, sitä seuraa pettymys. Osa taas keskittyy yhteen ongelmakohtaan, että jättävät huomiotta muut positiiviset edistykset. Paino tippuu eri tahtia ja kroppa muokkautuu myös eri tahtia. Iloitse siis muistakin treenin tuomista muutoksista kuin niistä, joihin vain pyrit. Kaikki muutokset eivät edes näy kropassa. Oletko huomannut nukkuvasi paremmin sen jälkeen, kun aloitit treenaamisen? Onko kauppakassin kantaminen kotiin helpompaa? Mahtuvatko lempifarkkusi sinulle paremmin? Nämä ovat niitä muutoksia, joita treenistä voi seurata ja niistä kannattaa iloita.

Lähde: Women’s Health