Demarinaisten mukaan arvonlisäveron laskemisella olisi vaikutusta monien elämään.

Demarinaiset ovat nostaneet kuukautissuojien arvonlisäveron laskemisen tapetille. Kuukautissuojat ovat välttämättömiä kaikille niille, joilla kuukautiset ovat, ja Demarinaisten mukaan niin kotimaassa kuin maailmanlaajuisesti ongelmana on kasvava kuukautisköyhyys – esimerkiksi jos pienituloisessa perheessä on useampi henkilö, joka tarvitsee kuukautissuojia, nousee suojiin käytetty hinta vuosittain todella korkeaksi.

”Kuukautissuojien arvonlisävero on tällä hetkellä 24 prosenttia, mikä on korkea verrattuna esimerkiksi apteekissa myytävien hygieniatuotteiden 10 prosentin arvonlisäveroon”, sanoo Demarinaisten 2. varapuheenjohtjaa Sari Melkko.

”Koska kuukautisten tuomat kustannukset ovat jo valmiiksi korkeat on perusteltua, että laskemalla niiden verotusta kustannuksia saadaan laskettua alemmas. Tällä olisi vaikutusta monien elämään”, hän jatkaa.

Demarinaisten mukaan samanlaista arvonlisäveron laskua on tapahtunut muualla Euroopassa, kuten esimerkiksi Saksassa.

”Mikäli haluamme olla hallitusohjelmamme mukaisesti tasa-arvon kärkimaita, on Suomen oltava mukana tässä kehityksessä. Kuukautissuojien verotus on malliesimerkki kustannusten sukupuolittuneisuudesta ja on tärkeää, että myös verotuksessa tarkastellaan sukupuolivaikutuksia”, Demarinaiset toteavat.

Demarinaiset ovat valmistelleet kuukautis- ja inkontinenssisuojien arvonlisäveron laskusta puoluekokousaloitteen SDP:n puoluekokoukseen 2020.

Tviitistä kohu

Kuukautiset ovat olleet pinnalla viime päivinä myös muutenkin. Toimittaja ja uutisankkuri Peter Nyman kysyi 2. toukokuuta Twitterissä apua, kun hänen vaimo oli pyytänyt ostamaan terveyssiteitä ja tamponeja; Nyman oli kieltäytynyt ja vaimo todennut miehensä olevan lapsellinen.

Peter Nyman

@RealPeterNyman
Nyt tarvitaan apua. Vaimoni pyysi minua ostamaan hänelle kaupasta terveyssiteitä ja tamponeja. Kieltäydyin, toki hymyillen. Vastasin, että joku raja, edelleen hymyillen. Vaimon mielestä olen lapsellinen. Olenko? Pitäisikö tässä vain olla kylmän rationaalinen ja asiallinen?

Aiheesta syntyi värikästä keskustelua Twitterissä ja asiaa ihmeteltiin (voit lukea keskustelua esimerkiksi täällä). Myöhemmin Nyman pahoitteli provokatiivista tviittiään.

Peter Nyman

@RealPeterNyman
Pahoittelut provokatiivisesta viestistäni kuukautissiteiden ostamisesta. Valtavasti rakentavia kommentteja tuli. Toki olen ostanut kotiin kuukautissuojia lukuisia kertoja. Tämä kysymys vain heräsi eräässä (miesten) keskustelussa. Ei ollut vitsi, vaikka muoto liian epäasiallinen.

Peter Nyman

@RealPeterNyman

Antti Mustakallio 🇺🇦

@AMustakallio
Kysymys oli tietenkin höpö, mutta ei sitä tarvitse pahoitella. Vihamielisyys jolla jotkut siihen vastasivat oli perin paljastavaa.
Tämä nostatti paljon tunteita, tuli valtavasti kommentteja, ja hyvä niin. Olisin muotoillut tviittini vitsailematta jos olisin tiennyt. Todella mielenkiintoinen ketju, lue sukupuoli, kulttuuri, aika jne.

”Tämä nostatti paljon tunteita, tuli valtavasti kommentteja, ja hyvä niin. Olisin muotoillut tviittini vitsailematta jos olisin tiennyt. Todella mielenkiintoinen ketju, lue sukupuoli, kulttuuri, aika jne”, Nyman tviittasi.

Yksi Nymanin tviittiin vastanneista oli Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu sekä vihreiden varapuheenjohtaja Fatim Diarra, jonka mukaan Nymanin tviitti paljasti, miten kuukautiset ovat edelleen tabu.

Myöhemmin Diarra käsitteli aihetta kattavammin Naisasialiitto Unionin Facebook-sivulla julkaistussa kolumnissa.

”Pahinta siinä, että kuukautisista ei puhuta on se, että silloin aivan normaalin ruumiintoiminnon ylle laskeutuu ihmeellinen piilottelun ja häpeilyn varjo”, Diarra kirjoittaa.

Diarra nostaa kolumnissaan esiin myös kuukautissuojien hinnan.

”Suomessa kuukautissuojista maksetaan 24 prosentin arvonlisävero, kun taas esimerkiksi apteekissa myytävistä terveystuotteista maksetaan veroa vain 10 prosenttia ja ruoasta 14 prosenttia. Kuukautissuojien verotusta tulisikin laskea lääkkeiden tasolle, sillä kyse ei ole mistään huvituksesta, vaan aidosta tarpeesta”, Diarra toteaa.

Alta voit lukea Diarran koko kolumnin ja jos upotus ei näy, löydät sen täältä.