Terveellisten elintapojen ylläpitäminen voi olla välillä todella vaikeaa.

Yksi vaikeus elää terveellisesti liittyy siihen, miten syödä terveellisesti. On vaikea tietää mitä kannattaa syödä, jos tuntuu siltä, että joka viikko tulee uusia ohjeita siitä mikä on terveellistä ja mikä ei. Jos ei ole hyvinvoinnin ammattilainen, saattaa syödä jotain terveelliseksi luulemaansa, jos jossakin on sen väitetty olevan terveellistä. Onneksi on tehty hyviä tutkimuksia, joissa on selvitetty mikä on oikeasti terveellistä ja mikä ei. Tässä alla voi olla yllätyksiä, koska kaikki monien luulema ei olekaan niin terveellistä kuin yleisesti luullaan.

Nämä eivät olekaan niin terveellistä syötävää kuin luullaan

100 % hedelmämehu

Voisi luulla, että jos mehu sisältää vain pelkkiä hedelmiä, se on erittäin terveellistä. Sitä se ei kuitenkaan ole, koska jos hedelmistä poistaa mehustaessa kuoret, hedelmälihat ja siemenet, poistaa niistä samalla myös kuidut. Kuidut hidastavat luonnollisten sokereiden imeytymistä.

Mikrossa tehdyt popcornit

Popcorn on upea vähäkalorinen, runsaasti kuitua sisältävä terveellinen välipala, jos sitä vaan ei ole tehty mikroaaltouunissa. Mikropopcornien pussien sisäpuoli on usein päällystetty PFC-yhdisteillä, jotta tuotteet saadaan veden- ja rasvanpitäviksi. Yhdiste on myrkyllistä.

Light juomat

Moni saattaa laihduttaessaan siirtyä juomaan sokerittomia juomia, jotka on makeutettu keinotekoisilla makeutusaineilla. Ne eivät auta laihduttajaa, vaan voivat sen sijaan lihottaa, koska ne mm. lisäävät makeanhimoa ja näläntunnetta.

Urheilujuomat

Moniin urheilujuomiin on lisätty lisäravinteita, joiden mainostetaan tarjoavan terveyshyötyjä. Mutta näissä juomissa on enemmän sellaisia osia, jotka ovat haitallisia terveydelle. Niissä on nimittäin lisäaineita ja sokeria.

Soijaproteiini

Soija on toisten mielestä terveellistä ja toisten ei. Tofun (soijajuusto) ja mison (käyneistä soijapavuista valmistettu tahna) uskotaan olevan terveellistä, mutta soijaproteiini, jota lisätään moniin valmisruokiin, ei ole terveellistä. Kaikki eivät edes tiedä, että he ruoka, jota he syövät, sisältää sitä. Myös yksi runsaan soijakulutuksen haittapuoli on se, että se voi johtaa mineraalipuutoksiin.

Välipalapatukat

Joissakin välipalapatukoissa on yhtä paljon sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa kuin suklaapatukoissa. Siksi niitä ei kannata syödä liikaa. Kannattaa selvittää tarkoin ennen niiden syömistä, että mitä kaikkea ne sisältävät.

Vähärasvaiset ja rasvattomat ruoat

Monet luulevat, että vähärasvaiset ja rasvattomat ruoat ovat erittäin terveellisiä. Niissä voi kuitenkin olla enemmän suolaa ja sokeria, kuin rasvaisissa versioissa.

Monivitamiinit

Vitamiinilisätkään eivät ole aina hyviä terveydelle. Esimerkiksi liiallinen beetakaroteenin, E-vitamiinin ja A-vitamiinin saanti voi olla haitallista terveydelle, etenkin vanhemmalla iällä.

Puhdas jalostamaton ruoka

Tällaisen ravinnon syömisestä voi tulla ongelma, jos siitä tulee pakkomielle. Jos ruokaa kohti kehittyy pakkomielle, voi se johtaa esimerkiksi liialliseen laihtumiseen.

Moniviljaleipä

Moniviljaleipä ei ole aina niin terveellistä kuin luullaan. Se on voitu tehdä jalostetuista siemenistä, joista on poistettu kuidut ja ravintoaineet.

Sushi

Vaikka sushi sisältää terveellisiä osia, kuten lohta ja vihanneksia, on se suurimmaksi osaksi vain riisiä eli se sisältää suuren määrän hiilihydraatteja.

Valmiit smoothiet

Jos smoothien ostaa valmiina, voi siinä olla mukana epäterveellisiä osia, kuten siirappia ja lisättyä sokeria.

Rasvaton jogurtti

Vaikka jogurtti voi olla rasvaton, voi siinä olla esimerkiksi sokeria, jotta se on saatu maistumaan joltakin. Siksi parasta olisi ostaa maustamatonta jogurttia ja lisätä siihen itse makua esimerkiksi hunajaa.

Kaupasta ostettu salaattikastike

Kuten monen muunkin tuotteen kohdalla, myös salaattikastikkeen kohdalla kannattaa lukea tuotteen etiketti läpi. Kaupan salaattikastikkeet voivat sisältää paljon sellaisia ainesosia, jotka eivät ole terveellisiä.

Lähde: The List

LUE MYÖS