Ahdistaako koronavirus? Psykologit antoivat neuvoja oman olon helpottamiseen
Koronavirus aiheuttaa epävarmuutta ja huolta, jonka seurauksena ahdistuksen tunteita voi herätä.
Ympäri maailman jylläävä koronavirus herättää ahdistusta tai pelkoa monissa ihmisissä. Suomessa on siirrytty poikkeuksellisiin rajoitustoimenpiteisiin, ettei virus pääsisi leviämään hallitsemattomasti ja ylikuormittaisi koville joutuvaa terveydenhuoltoa.
Koska tilanne on uusi eikä voida sanoa varmaksi, milloin tilanne helpottaa, voi mieli täyttyä huolesta.
”On ymmärrettävää, että huolia herää. Mielemme kehittyivät luola-ajan ihmisistä huolehtimaan: keskitymme tuhoon ja synkkyyteen, jauhamme sitä mielessämme ja opimme uusia selviytymistaitoja. Mielemme vain tekee, mitä sen on tarkoituskin”, psykologi Michael Sinclair kertoi The Independentille.
Huolen ja ahdistuksen tunteiden kanssa ei kuitenkaan ole yksin ja on varsin yleistä, että tässä tilanteessa käy läpi monenlaisia tunteita. Oloaan voi kuitenkin koettaa helpottaa erilaisin tavoin, ja The Independent kysyikin asiantuntijoilta neuvoja, miten lievittää terveyteen liittyvää ahdistusta ja suomensimme neuvot alle.
Älä aina kuuntele mieltäsi
Sinclair neuvoo kuuntelemaan, mitä mielesi sanoo olevan olemassa ja sitten tutustumaan todisteisiin siitä, mitä todella on olmeassa.
”Meidän täytyy tunnistaa, että mielemme kertoo meille usein tarinaa, ei todellisuutta”, hän sanoi.
”Kokeile tätä esimerkiksi niin, että sanot ’Minusta tuntuu, että sairastun’ sen sijaan, että sanoisit ’Minä sairastun’ korostaaksesi, että mielesi kertoo sinulle jotain, mikä ei ole todellisuutta”, Sinclair vinkkasi.
Psykoterapeutti Silva Neves muistutti, että ihmisillä on ohjat käsissä siitä, miten paljon asiaa ajattelee.
”Meillä on kontrolli ajatuksistamme, vaikka toisinaan niiden kontrollointi on haastavaa. Huolehtiminen ei takaa parempaa lopputulosta. Koeta siis vapauttaa tilaa mielestäsi muille tärkeille asioille myös”, Neves totesi.
Huomioi stressin fyysiset oireet
Sinclairin mukaan joskus ihmiset saavat itse tuntemaan olonsa huonoksi (ja kuin saattaisi olla sairastunut vaikkapa koronaan) paniikin ja ahdistuksen myötä – merkit siitä: hengästyminen ja nopeutunut syke.
”Mutta kun tätä tapahtuu, niin anna tilaa niille ja kuvaile niitä samalla, kun koet näitä asioita sen sijaan, että koettaisit heti päästä niistä eroon tai jättää ne huomiotta, mikä ei auta”, Sinclair kertoi.
Nevesin mukaan paniikin hetkinä pitäisi koettaa keskittyä hengitykseen. Voit esimerkiksi istua alas ja laskea sisään- ja uloshengitystäsi kymmenen sekunnin ajan ja sitten toistaa tämän.
Ahdistusta voi koettaa helpottaa myös erilaisia rentoutusharjoituksilla, ottamalla aikaa jonkin asian tekoon, mistä nautit ja puhumalla ongelmista ja tunteista luotettaville ihmisille, mikä voi auttaa näkemään asioita eri näkökulmasta ja auttaa näkemään tulevaisuuden positiivisemmassa valossa. Täältä löydät Mieli ry:n vinkkaamia rentoutusharjoituksia.
Pidä huolipäiväkirjaa
British Association for Counselling and Psychotherapyn Elizabeth Turpin mukaan voit tehdä jotain käytännöllistä – jotain, mitä voit kontrolloida – ahdistuksen ilmaisemiseksi. Hän kehottaa pitämään huolipäiväkirjaa.
”Anna itsesi murehtia, kirjoita se ylös vihkoon tai päiväkirjaan ja sitten siirrä päiväkirja sivuun. Kun olet kirjoittanut sen, päästä siitä irti”, Turp neuvoi.
The Independentin mukaan voit myös kokeilla piirtää kaksi ympyrää: kontrollin ympyrä ja ympyrä, johon et voi vaikuttaa. Täytä nämä ympyrät asioilla, joista huolehdit ja murehdit. Tämä auttaa sinu muistamaan, mihin voit vaikuttaa ja mille et voi tehdä mitään, vaikka kuinka huolehdit.
Ota vastaan vain se, mitä pystyt käsittelemään
Nevesin mukaan jos sinulla on vaikeuksia pärjätä koronakriisin keskellä, ei sinun tarvitse seurata uutislähetyksiä tai käyttää sosiaalista mediaa, vaan voit rajoittaa sitä, minkä verran altistut informaatiolle.
”Voit olla tiukkakin itseäsi kohtaan, päättää katsoa vain uutiset ja lukea muutana päivityksen viruksesta kerran päivässä”, hän sanoi.
”En suosittele jättämään aihetta kokonaan huomiotta, koska tämä on vakavaa. Seuraa toki tilanteen kehittymistä, mutta voit vähentää ahdistustasi vähentämällä aikaa, jonka käytät koronaviruksen ajattelemiseen”, Neves jatkoi.
Mielenterveysjärjestö Mind muistutti, että on tärkeä löytää tasapaino online- ja offline-elämän välillä. Siinä voivat auttaa muun muassa seuraavat seikat:
- Varaa aikaa tehdä säännöllisesti jotain pois nettimaailmasta, kuten lue kirjaa, kuntoile, käy ulkona tai kokeile rentoutusharjoitusta.
- Syö terveellisesti ja nuku hyvät yöunet.
- Aina nettimaailmasta saatu tuki ei riitä. Jos voit huonosti ja onlinessa oleminen ei auta, voi olla hyvästä etsiä tukea muilla tavoin – soita esimerkiksi läheiselle.
- Jos ajan viettäminen nettimaailmassa alkaa vaikuttaa negatiivisesti mielenterveyteesi, saattaa tauko siitä olla tarpeen.
Tee käytännöllisiä asioita
Mielenterveydestä huolehtimisen lisäksi on simppeleitä asioita, joita voit tehdä pitääksesi olosi varmempana koronakriisin aikana, kuten noudattaa Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n neuvoja.
”Pese kätesi saippualla ja usein, etenkin ennen kuin syöt. Tai käytä käsidesiä. Noudata viranomaisten ohjeita”, Neves muistutti.
Pidä yhteyttä tukiverkkoosi digitaalisesti
Mielenterveydenasiantuntija Smart TMS:n toimitusjohtaja Gerard Barnes totesi, että stressaavina aikoina on helppo haluta täysin eristäytyä, mutta on kuitenkin tärkeä pitää yllä ihmiskontakteja netin välityksellä tai puhelimitse ahdistustasojen laskemiseksi.
”Vahvojen yhteyksien ylläpitäminen auttaa tuntemaan olonsa tuetuksi ja positiivisen ja hyvän energian ympäröimäksi”, Barnes sanoi The Independentille.
”Todennäköisemmin pystyt myös puhumaan avoimesti koronasta läheistesi kanssa – keskustelu ja kenties jopa vitsailu siitä auttaa tekemään olon mukavammaksi ja pääsemään yli ahdistuksesta, jota tämä uhka voi aiheuttaa”, hän jatkoi.
Vaikka nykytilanne varmasti vaikuttaa mielialaan, kannattaisi siitä kuitenkin puhua jollain kommunikaatiotavalla läheisten kanssa – viestittelystä videopuheluihin tai tavallisiin puheluihin. Nyt, jos koskaan on tärkeä tuntea sosiaalista yhteyttä, joten koeta puhua muille ja olla myös itse olkapäänä toisille.
Keskusteluapua saa myös neuvontalinjoilta ja chateista. Esimerkiksi valtakunnallinen Kriisipuhelin palvelee vuorokauden ympäri päivittäin numerossa 09 2525 0111 ja Sekaisin-chat on avoinna ma-pe kello 09-21 ja viikonloppuisin kello 15-24 – löydät chatin osoitteesta Sekaisin.fi.
Keskity faktoihin
Uutiset ja sosiaalinen media eivät hiljene hetkeksikään, ja onkin helppo jäädä koukkuun spekulointiin ja koronan ympärillä käytävään keskusteluun.
”Koeta välttää mediamyrskyyn jumiutumista ja vältä liiallisten spekulaatioiden lukemista. Pitäydy terveyteen keskittyvissä sivustoissa, kuten THL, mistä saat selkeitä, yksinkertaisia ohjeita ja faktaa koronaviruksesta sekä miten käsitellä sitä”, Barnes totesi.
Mielenterveystalon sivuilla annetaan myös vinkkejä siihen, miten ahdistusta, epävarmuutta ja huolta voi lievittää ja oppia sietämään. Voit lukea lisää aiheesta täällä ja ajankohtaista koronatietoa saat THL:n sivuilta täällä.
Lähde: The Independent
Voita 1000€ lahjakortti ruokakauppaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin ruokakauppaan!
- Jos silmäsi ovat siniset, niin nämä värit pukevat sinua parhaiten
- Nämä 10 naistyyppiä ovat miesten mielestä huonoimpia tyttöystäviä
- 20 hyvin paljastavaa merkkiä, jotka kertovat ettei sinun kannata jatkaa suhteessa
- Tehkää yhdessä tämä parisuhderituaali – varmistaa, että suhteenne voi paremmin
- 7 merkkiä, jotka kertovat, että parisuhteenne voi hyvin ja on kestävällä pohjalla
- Älä pidätä pissaa – 5 negatiivista asiaa, miten se vaikuttaa kehoosi
- Pudota teepussi tiskiveteen ja katso mitä tapahtuu – sillä on yllättävä vaikutus
- Jos sinulla on ollut näin monta petikumppania, olet houkutteleva kumppani parisuhteeseen
- Jos puoliso ei sano koskaan ”rakastan sinua”- tässä ovat 6 todennäköisintä syytä
- Syö paljon tätä vihannesta ja se alkaa nuorentaa ihoasi ja parantaa ihovaurioita
- Näitä kahta perusruokaa et saa lämmittää mikrossa – voivat muuttua vaarallisiksi
- 40 prosenttia pesee tämän vaatteen vain kerran vuodessa – melko ällöttävää
- 6 asiaa, joita ei kannata koskaan sanoa omalle miehelle jos haluat pitää hänet
- Näin monta askelta sinun tulee kävellä päivässä, jos haluat laihtua
- Syö paljon tätä vihannesta ja se alkaa nuorentaa ihoasi ja parantaa ihovaurioita
- Näin lasket tarkalleen, kuinka monta vuotta vanhempi tai nuorempi kumppanisi saa olla
- Jos puoliso ei sano koskaan ”rakastan sinua”- tässä ovat 6 todennäköisintä syytä
- Jos sinulla on ollut näin monta petikumppania, olet houkutteleva kumppani parisuhteeseen
- 10 pientä tapaa, jotka pilaavat kestävältä tuntuneen parisuhteen – älä sorru niihin
- Miksi naimisissa oleva mies pettää? Tässä rehellinen ja karu totuus