9 tapaa lopettaa tunnesyöminen

Tunteilla on suuri vaikutus ruokailuvalintoihimme – valitettavan usein vieläpä epäterveellisessä mielessä.
Jos olet tunnesyöjä, saatat käyttää lohturuokaa keinonasi vähentää kokemaasi stressiä. Jos olet pahalla tuulella, et todennäköisesti välitä siitä, mitä syöt tai miten paljon syöt
Ongelmaa vaikeuttaa se, että tunnesyömistä eivät aiheuta pelkästään negatiiviset tuntemukset: monet meistä käyttävät ruokaa myös juhlamielessä, ja mikä tahansa juhla voi merkitä sallittua herkuttelua. Tämän lisäksi ruoka voi myös aiheuttaa helpottavia tuntemuksia tai tuoda mieleen miellyttäviä muistoja.
Näillä vinkeillä voit opetella olemaan tukeutumatta lohturuokaan:
1. Elä hetkessä.
Syömme monesti melko robottimaisesti. Emme välitä, jos ahmimme pussillisen sipsejä television ääressä. Hyvä vinkki jokaiseen kertaan, kun yrität päättää herkuttelun suhteen, on toistaa sanat ”ole täällä” itsellesi. Tunnustele sitten, mitä tunnet ja tee päätös.
2. Maksa käteisellä.
Nopeat, impulsiiviset ostopäätökset, kuten leivonnaisen ostaminen kahvin kylkeen, voivat haitata pidempiaikaisia, terveellisiä syömistavoitteita. Niinpä kannattaa maksaa useimmiten pelkästään käteisellä. Psykologien mukaan konkreettisella käteisellä maksaminen tuntuu ’kipeämmältä’ kuin kortin käyttäminen, joka puolestaan etäännyttää ostokokemuksesta. Näin mietit kaksi kertaa ennen kuin ostat hetken mielijohteesta sokerisen herkun.
3. Ole joustava.
Joustamattomat painonpudottajat ovat alttiimpia kontrollin kadottamiselle ja tunnesyömiselle, sillä heillä ei ole varasuunnitelmaa. On tärkeää sopeutua mukautuviin olosuhteisiin, kuten siihen, että olet pakannut lounaan mukaasi, ja pomosi kutsuu sinut mukaan ravintolaan. Sen sijaan, että antaisit negatiivisille tunteille vallan ja menettaisit kokonaan kontrollin ravintolassa, ole joustava ruokailuidesi suhteen.
4. Ota aikaa.
Ylensyöminen voi olla merkki sisäänpäin kääntyneestä vihasta. Tiedätkö, miten syöt, kun olet ärsyyntynyt tai vihainen? Tunnista ensi kerralla vihasi ja tee jotain muuta uudelleenkohdistaaksesi sen. Näin vältät tunnepohjaisen päätöksen ruokailun suhteen.
5. Arvioi nälkäsi.
Meidän tulisi luottaa kehomme vihjeisiin siitä, milloin aloittaa ja lopettaa syöminen. Saatamme sen sijaan monesti syödä ulkoisten vihjeiden, kuten tv-mainosten, pohjalta. Aloita arvioimaan mittarilla 1-10 ’oma halusi’ versus ’oma tarpeesi’ syödä ennen kuin valitset annoksen, välipalan tai seuraavan lusikallisen.
6. Tiedosta manipuloivat sanat.
Ruoka-alan yritykset käyttävät monesti houkuttelevia adjektiiveja välittääkseen tietynlaisia tuntemuksia, kuten mielihyvää, hyvää oloa ja nostalgiaa. Tällaiset sanavalinnat muokkaavat meidän ruokailuvalintojamme. Selvitä, miten helposti sorrut mainoslauseisiin, kuten ”pehmeä” tai ”tirisevä”, jotka kuvailevat annoksia.
7. Tiedosta tunneperäinen tilasi.
Olemme nykyisin niin uppoutuneita kaikkiin ulkomaailman ärsykkeisiin, että unohdamme tunnustella, miltä meistä tuntuu sisäisesti. Kun tunnistat oman sisäisen, tunneperäisen tilasi, on helpompi välttää tunneperäistä syömistä. Alat huomata tiettyjä käytöstapoja tunnetiloissasi.
8. Ole hellä itsellesi.
Älä toru itseäsi painosi suhteen, vaan korvaa negatiiviset sanat kannustavilla sanoilla, jotka eivät tuomitse. Tällaisia ovat esimerkiksi ”Tämä on todella vaikeaa” tai ”Yritä vielä tänään”. On erityisen vaikeaa päästä tavoitteisiinsa. Tämä kannattaa hyväksyä ja itselleen kannattaa olla vähemmän ankara.
9. Uudelleenmuotoile tunteesi.
Yksi tapa selvitä negatiivisista tuntemuksista on kohdata ne uudesta näkökulmasta. Tunteiden uudellenmuotoilulla on paitsi positiivinen vaikutus ylensyöntiin, myös jokapäiväiseen elämään.
Lähde: The Mirror
Voita 1000€ lahjakortti ruokakauppaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin ruokakauppaan!
- Jos käytät puhelintasi näillä 8 tavalla, olet todennäköisesti ahdistunut
- 10 paikkaa, joista flunssa todennäköisimmin tarttuu
- Kiinteistönvälittäjä kertoo: 5 asiaa saavat naapurisi vihaamaan sinua
- Tässä merkit, jotka paljastavat, että sinulla on toksinen anoppi
- Onko kotonasi rikkinäisiä kukkaruukkuja? Tämän vuoksi niitä ei saa heittää roskiin
- Monia syitä miksi sitruunat kannattaa pakastaa: Näin kehosi kiittää vuosien ajan
- Parisuhdeasiantuntija: Tästä syystä naisella ei saisi olla paljon häntä nuorempaa miestä
- Mies jätti vaimonsa 15 minuuttia naimisiinmenon jälkeen: Syytä on vaikea uskoa
- Haistele näitä, jos olet alakuloinen – tulet huomaamaan suuren eron mielialassasi
- Tutkimus: Yksi asuste tekee jokaisesta meistä paremman näköisen – aina!
- Mies jätti vaimonsa 15 minuuttia naimisiinmenon jälkeen: Syytä on vaikea uskoa
- Onko kotonasi rikkinäisiä kukkaruukkuja? Tämän vuoksi niitä ei saa heittää roskiin
- Monia syitä miksi sitruunat kannattaa pakastaa: Näin kehosi kiittää vuosien ajan
- Parisuhdeasiantuntija: Tästä syystä naisella ei saisi olla paljon häntä nuorempaa miestä
- Syö tätä ruokaa joka päivä, jos haluat pysyä mahdollisimman nuorekkaan näköisenä
- Tässä merkit, jotka paljastavat, että sinulla on toksinen anoppi
- Tutkimus: Yksi asuste tekee jokaisesta meistä paremman näköisen – aina!
- Tämä määrä entisiä petikumppaneita on ”normaali” lukumäärä
- Tee nämä 7 asiaa ja olet hyvä äiti – saat lapsesi pitämään sinusta
- Laita sitruunoita astianpesukoneeseen – tästä syystä säästät niksin avulla rahaa