8 asiaa, jotka selviävät, kun pieraiset – tämä määrä ei ole enää normaalia
Pierua ei kannata pidättää eikä sitä kannattaisi myöskään hävetä, koska jokainen meistä paukuttelee ja useimmat monta kertaa päivässä.
Aiemmin onkin uutisoitu siitä miksi pierut on parempi päästää ulos. Pierujen paukuttelu kertoo meistä erilaisia asioita. Osa ei häpeile siitä lähtevää ääntä ja hajua lainkaan, ja ujoimmat vetäytyvät suorittamaan kaasun päästelyn johonkin rauhalliseen paikkaan. Tässä Readersdigest-sivuston uutisessa ei ole kyse luonteenpiirteistä, joiden mukaan kaasuja päästellään ulos, vaan siitä mitä ne kertovat terveydestämme.
Sivustolla esitellään kahdeksan terveyteen liittyvää asiaa, jotka voivat selvitä siitä, kuinka paljon ja kuinka usein sinua pierettää. Myös pierun haju voi paljastaa jotain. Se, että tarve päästää kaasua ulos, tulee jopa 20 kertaa päivän aikana, on sekin vielä ihan normaalia. Mutta jos määrä on tätä suurempi, voi kyse olla jostakin muusta kuin normaalista toiminnasta.
1. Syöt paljon kuitua
Kuitua pitääkin syödä paljon, mutta se voi saada sinut paukuttelemaan normaalia enemmän. Ole silloin ehkä syönyt paljon papuja, kaalia, kukkakaalia, ruusukaalia tai leseitä. Ne auttavat pitämään ruoansulatuskanavan liikkeessä ja ne säätelevät verensokeria ja kolesterolia. Painosikin pysyy näitä syömällä hyvin kurissa. Näitä on siksi hyvä syödä, vaikka sen jälkeen voikin joutua piereskelemään normaalia enemmän.
Tämä johtuu siitä, että vatsa ja ohutsuoli eivät pysty imemään joitain hiilihydraatteja – sokereita, tärkkelystä ja kuituja – syömistäsi elintarvikkeista. Pahamaineiset kaasuntuottajat, kuten parsakaali ja pavut, sisältävät runsaasti hiilihydraattia, jota kutsutaan raffinoosiksi. Kun sulamattomat sokerit, kuten raffinoosi, pääsevät paksusuoleen, ruoansulatuskanavan kyseisessä osassa elävät bakteerit ravitsevat niitä ja tuottavat sivutuotteena kaasua.
2. Syöt liian nopeasti
Jos syöt liian nopeasti, haukkaat samalla paljon ilmaa sisääsi. Ja sehän tietysti tarkoittaa sitä, että se tulee jossakin vaiheessa ulos pieruna tai röyhtäyksenä. Ilmaa tulee nieltyä paljon myös silloin, kun jauhetaan purkkaa suussa tai imetään kovaa karkkia.
3. Suolibakteerisi ovat epätasapainossa
Ruuansulatuskanavan voidaan kuvitella olevan pitkä ja yhtenäinen lihaksikas putki. Ruoka menee sen yläosaan ja lihas supistuu, jotta ruoka työntyy vähitellen alaspäin. Normaalisti ohutsuoli supistaa ruokaa voimakkaasti paksusuolta kohti. Joskus on jokin syy, kuten lääkkeet, infektiot, jotkin sairaudet esimerkiksi diabetes, jotka voivat häiritä tätä toimintaa, joka toimii kuin puhdistavana aaltona. Silloin bakteerit pääsevät valloittamaan ohutsuolen, joka umpeutuu ja sinne kerääntyy ylimääräistä kaasua.
4. Sinulla on IBS
Myös ärtyvän suolen oireyhtymä IBS voi olla syynä jatkuvaan kaasutteluun. Se on krooninen tila, joka vaikuttaa paksusuolen toimintaan. Tämä voi aiheuttaa monenlaisia suolisto-oireita, joten pelkkä kaasunkertyminen ei ole ainoa vaiva. Elämäntapamuutokset auttavat tämän oireyhtymän hoidossa.
5. Maidon runsas juominen
Maito voi olla yksi syy runsaaseen kaasun kertymiseen. Jos juot paljon maitoa, kannattaa kokeilla, että vähentyykö piereskely, kun vaihdat maidon laktoosittomaan versioon tai täysin maidottomaan tuotteeseen. Laktoosi-intoleranssi on esimerkiksi erittäin yleistä.
6. Olet herkkä gluteenille
Syy kaasun suureen määrään voi löytyä siitäkin, että olet herkkä gluteenille. Jos sinulla on keliakia, gluteenin syöminen laukaisee immuunivasteen ohutsuolessasi. Reaktio voi aiheuttaa suolen limakalvon hajoamisen, joka vaikuttaa sen kykyyn absorboida ravinteita; ja vahingot voivat aiheuttaa liian paljon pieruja, ripulia tai jopa laihtumista.
7. Syöt liikaa keinotekoisia makeutusaineita
Vaikka keinotekoisissa makeutusaineissa on vähemmän kaloreita kuin sokerissa, voi niistä olla sinulle silti haittaa. Esimerkiksi sorbitoli ja ksylitoli sisältävät paljon sokerialkoholeja, jotka voivat aiheuttaa pieruja ja turvotusta.
8. Sulkijalihaksesi on tiukka
Sulkijalihaksen tiukkuus ja nopeus vaikuttaa siihen, kuinka usein piereskelet ja kuinka tiivistä pierusi on. Mitä tiiviimpää se on, sitä pahemmalta se yleensä haisee. Jos se haisee mädänneiltä kananmunilta, olet syönyt jotain, jossa on rikkiä. Suurin osa päästämästämme kaasusta on hajuton seos hiilidioksidia, happea, typpeä, vetyä ja joskus myös metaania. Silloin, kun bakteerit hajottavat papuja, kaalia, lihaa ja muita rikkipitoisia elintarvikkeita, ne luovat samalla pienen määrän rikkiyhdisteitä, jotka antavat tämän erikoisen mädän kananmunan hajun.
Lähde: Readersdigest
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- Suomikiekko: Raiskauksesta tuomittu jääkiekkoilija Severi Lahtinen: ”En kadu mitään”
- 24 Anti-aging salaisuutta – näillä voi saada lisättyä elämäänsä vuosia lisää
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta
- Taltuta kaamosmasennus ennen kuin se ehtii edes alkaa
- Nämä 10 asiaa tekevät naisen onnelliseksi – toivottavasti sinutkin
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoniinista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut