6 tapaa auttaa ahdistuksen kanssa kamppailevaa läheistä – lue asiantuntijoiden neuvot
Sunnuntaina 10. lokakuuta vietetään maailman mielenterveyspäivää.
MIELI Suomen Mielenterveys ry:n mukaan vähintään joka viides suomalainen kokee vuoden aikana mielenterveyden häiriöitä ja joka viides sairastuu elämänsä aikana masennukseen. Yksi mielenterveyden häiriöistä on yleistynyt ahdistuneisuushäiriö.
On luonnollista ja yleistäkin kokea ahdistusta silloin tällöin. Jos ahdistuneisuus on voimakasta, jatkuvaa ja se alkaa haitata normaalia arkea, voi kyse olla yleistyneestä ahdistuneisuushäiriöstä.
Ahdistuneisuus on vaikeaa sen kanssa kamppailevalle, mutta se voi olla vaikeaa myös ahdistuneen läheiselle, joka ei välttämättä tiedä, miten auttaa ahdistunutta. Mielenterveyden ammattilaiset ovat kertoneet PureWow’lle neuvojaan, miten auttaa ahditunutta läheistä, ja suomensimme neuvot alle.
Kuuntele, älä yritä korjata
Jos läheinen lähestyy sinua ahdistukseensa liittyen, älä ala leikkiä hänen terapeuttia – se ei ole sinun tehtävä. Tohtori Mike Dow’n mukaan ensimmäinen askel auttaa ahdistunutta läheistä on se, että annat hänen tuntea olonsa kuulluksi ja nähdyksi.
”Alota kuuntelemalla ja kysymällä hienotunteisia kysymyksiä. Ensisijainen tehtäväsi on ymmärtää häntä – mutta syvällä tavalla”, Dow selitti.
Voit esimerkiksi pyytää läheistäsi kertomaan asiasta lisää, kysyä tietääkö hän syytä tuntemuksilleen tai kuinka kauan hänestä on tuntunut tällaiselta tai pyytää kuvailemaan, miltä hänestä tuntuu. Voit myös sanoa, että kuuntelet ja pyytää läheistäsi jatkamaan.
Muista, että ahdistus on yksilöllistä
Ahdistuksen laukaisevat tekijät vaihtelevat suuresti ihmisten välillä ja näin ollen myös ahdistunutta mieltä rauhoittavat keinot ovat erilaisia.
”Jollekulle voi auttaa, jos olet hänen seurana mindfulness-harjoituksessa, toinen voi pitää siitä, jos lähdet kävelemään vaikkapa korttelin ympäri hänen kanssaan tai että tarjoat turvallisen tilan puhua ja tulla kuulluksi”, tohtori Anisha Patel-Dunn neuvoi.
Voit kysyä läheiseltäsi, millaisilla tavoilla voit tukea häntä niin, että siitä on hänelle eniten hyötyä.
Älä kehota häntä ”vain rauhoittumaan”
Tohtori Haley Perlusin mukaan kun koetat tukea ahdistunutta, älä koskaan vähättele hänen ongelmaa tai kehota häntä ”vain rauhoittumaan”. Mieti asiaa näin: jos hän pystyisi rauhoittumaan ja rentoutumaan itsekseen, ei hän ilmaisisi ahdistuneisuuttaan sinulle.
Pyydä miettimään pahinta mahdollista lopputulosta
”Olipa tilanne mikä tahansa, kysy läheiseltäsi, mikä häntä tässä kyseisessä tilanteessa pelottaa. Pyydä häntä kuvailemaan ’pahin mahdollinen lopputulos’ sinulle, käy sitä hänen kanssaan läpi tehden varasuunnitelmia ja vahvista hänelle sitä, että tilanteen pelko on yleensä suurempi kuin mitä todellisuus”, Perlus suositteli PureWow’n haastattelussa.
Voit myös pyytää läheistäsi miettimään menneitä tilanteita, kun hän on onnistunut tässä pelottavassa tai ahdistavassa tilanteessa sekä pyydä häntä kertomaan, mitä voit tehdä, että hän tuntisi olonsa paremmaksi tässä tilanteessa.
Ole joustava
Jos läheisesi tietää, millaiset asiat laukaisevat hänen ahdistuneisuutensa ja hän on kertonut niistä sinulle, mieti miten voisit tasapainottaa hänen tarpeensa yhteisissä aktiviteeteissa.
”Esimerkiksi jos tiedät läheisesi ahdistuvan suurissa väkijoukoissa, voisit jättää kysymättä häntä mukaasi täyteen pakattuun konserttiin ja sen sijaan ehdottaa vaikkapa piknikiä hiljaisessa puistossa”, Patel-Dunn sanoi esimerkkinä.
Kysy, haluaako läheisesi kertoa sinulle rajoistaan ja laukaisevista tekijöistään, ja kunnioita sitä, mitä hän kertoo.
Pidä jalat maassa
Tunteet voivat olla tarttuvia, joten pyri pysymään itse emotionaalisesti ja henkisesti jalat maassa antaaksesi läheisellesi mahdollisuuden päästä ahdistuneesta olotilasta pois.
”Olemalla rauhassa ja osoittamalla positiivisia tunteita luot mahdollisuuden läheisellesi päästä pois pimeältä puolelta valoon”, Perlus totesi.
Parisuhde- ja trauma-asiantuntija Shauna Springerin mukaan siitäkin on apua, jos olet ennustettavissa oleva sosiaalinen yhteys.
”Jokin rutiini tai rytmi elämässä voi auttaa käsittelemään ja pärjäämään ahdistuneisuuden kanssa”, hän selitti.
Springer kertoi, että voit esimerkiksi tarjota mahdollisuuden viikottaiseen virtuaaliseen jutusteluun tai viikonloppuaamun kahvitteluun ystävälle, joka kamppailee ahdistuksen kanssa. Kun läheinen tietää, että hänellä on turvallinen ihminen, jolle hän voi säännöllisesti jutella, voi se olla mainio tuki pärjätä yleistyneen ahdistuneisuushäiriön kanssa.
Maailman mielenterveyspäivänä 2021 huomioidaan etenkin nuoret
Tänä vuonna maailman mielentervyspäivän pääviesti on se, että jokaisen nuoren mieli on arvokas. MIELI ry muistuttaa, että jokainen nuori ansaitsee tulla kuulluksi ja kohdatuksi – niin perheessä, koulussa, harrastuksissa kuin palveluissa.
Voit lukea lisää maailman mielenterveyspäivästä MIELI ry:n sivuilta täältä, mistä löydät tämän vuoden teemaan liittyvää tietoa sekä vinkkejä, miten osallistua kampanjaan tänä vuonna. Muista myös nuorten auttamiseen ja tukemiseen koronapandemian jälkeen varoja keräävä Pidä huolta -kampanja, josta kerroimme aiemmin.
Löydät lisätietoa tässä artikkelissa mainistusta yleistyneestä ahdistuneisuushäiriöstä muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta, Terveyskirjastosta sekä Mielenterveystalon sivuilta.
Kerroimme aiemmin asioista, joita ahdistuneet haluaisivat muiden tietävän ahdistuneisuudesta, ja voit lukea tästä lisää täällä. Lisäksi kerroimme erilaisista hengitysharjoituksista, joita voit tehdä, kun ahdistus iskee, ja voit lukea niistä lisää täällä.
Lähde: PureWow
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- Suomikiekko: Raiskauksesta tuomittu jääkiekkoilija Severi Lahtinen: ”En kadu mitään”
- 24 Anti-aging salaisuutta – näillä voi saada lisättyä elämäänsä vuosia lisää
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta
- Taltuta kaamosmasennus ennen kuin se ehtii edes alkaa
- Nämä 10 asiaa tekevät naisen onnelliseksi – toivottavasti sinutkin
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoniinista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut