Jos seksihalut alkavat laskea tai katoavat lähes olemattomiin, voi se alkaa huolestuttaa.

Seksihalujen vähentyminen tai katoaminen voi saada kipuilemaan oman itsetunnon kanssa, lisätä stressiä ja käsitys itsestä voi olla hukasa. Lisäksi se voi vaikuttaa parisuhteeseen, jos halut kumppanin kanssa eivät käy yksiin kuin ennen.

Syy tällaiseen muutokseen seksihaluissa kannattaakin selvittää. Jos seksihalut ovat sinnikkäästi kateissa, on aihe syytä ottaa puheeksi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Jos seksihalujen katoaminen on enemmänkin hetkellistä, saattaa syy silloin löytyä yleisistä seksihalujen laskua aiheuttavista tekijöistä. Lääkäri Rhianna McClymont ja psykologi Beatrice Lindéh selittävät Metrolle, mitä nämä yleiset seksihaluja laskevat tekijät ovat sekä miten tilanteen voi korjata, ja suomensimme heidän neuvot alle.

Ehkäisy

McClymontin mukaan mikä tahansa ehkäisymenetelmä, jossa on hormoneita, kuten ehkäisypillereissä tai hormonikierukkassa, voi vaikuttaa omien hormoneiden luonnolliseen tasapainoon ja näin ollen vaikuttaa seksihaluihin. Ratkaisu tähän ei suinkaan ole se, että lopettaisit ehkäisyn käytön; turvallisesta, suojatusta seksistä huolehtiminen on tärkeää, vaikka seksiä harrastaisi harvemmin.

Jos olet vasta aloittanut hormonaalisen ehkäisyn tai vaihtanut uuteen, anna elimistöllesi aikaa sopeutua siihen, ja seksihalusi voivat myöhemmin palautua itsestään. Jos ongelma kuitenkin jatkuu, puhu asiasta lääkärisi tai gynekologisi kanssa selvittääksesi, mitä vaihtoehtoja sinulla on tässä tilanteessa.

Parisuhdeongelmat

Lindéh muistuttaa, että myös parisuhteen tila vaikuttaa paljon seksihaluihin. Psykologin mukaan seksihalujen alkuperä on mielessä, joten jos olet alakuloinen, voi seksihalusi olla vielä alhaisemmat.

”Parisuhde, jossa on ongelmia, joita ei käsitellä, voi myös saada kehon menettämään kokonaan seksihalunsa stressin takia”, Lindéh kertoi.

Tähän ongelmaan ei ole nopeaa ratkaisua. Jos suhteessa on juuri ongelmia tai jokin hiertää parin välillä, täytyy ne työstää ennen kuin seksihalun saa takaisin oikealle tielle. Tarvittaessa kannattaa myös harkita terapiaa, jotta keskustelu oman kumppanin kanssa sujuisi paremmin.

Mielenterveysongelmat

Masennus, ahdistus ja stressi ovat kaikki seksihaluja nakertavia asioita. Tähänkään ei ole nopeaa ratkaisua, vaan puhu ammattilaiselle terapiasta ja lääkitysvaihtoehdoista.

Lindéh suosittelee myös pitämään yllä toisenlaista fyysistä läheisyyttä, jotta suhde pysyy vahvana, vaikka seksihalut ovatkin kateissa.

”Halaaminen, yhteiset suihkut tai vain makoilu sängyssä yhdessä alastomana voi riittää jonkin aikaa ja auttaa pitämään läheisyyttä yllä, kunnes seksihalut palaavat”, hän neuvoi.

Lääkitys

Jotkut yleisesti reseptilääkkeet voivat laskea seksihaluja, joten pidä silmällä muutoksia tällä saralla, kun aloitat uuden lääkityksen.

”SSRI-lääkkeet, joilla hoidetaan muun muassa masennusta, usein laskevat seksihaluja. Kortikosteroidit, verenpainelääkkeet – etenkin nesteenpoistolääkkeet – ja psykoosilääkkeet voivat myös vaikuttaa seksihaluihin”, McClymont kertoi.

Jos huomaat lääkkeesi aiheuttavan negatiivisia sivuvaikutuksia, alhaiset tai kadonneet seksihalut mukaan luettuna, puhu asiasta lääkärillesi. Sinun ei pitäisi joutua uhraamaan onnellista, tervettä seksielämää hoitaaksesi muun terveysongelman takia.

Kerroimme aiemmin 7 mahdollista syytä alhaiseen libidoon, mistä voit lukea lisää täällä. Lisäksi kerroimme kuudesta muusta tekijästä, jotka voivat aiheuttaa alhaiset seksihalut, mistä voit lukea lisää täällä.

Lähde: Metro