Kaikkea ei kannata jakaa sosiaalisessa mediassa, jotta turvallisuutesi ja yksityisyytesi ei ole uhattuna.

Facebookia käyttää yli miljardi ihmistä ja se on yksi voimakkaimmista vaikuttajista maailmassa, kertoo The Independentin alainen indy100. Näin vaikuttavan tekijän kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, miten sitä itse käyttää.

indy100:n mukaan vaikka Facebook sanoo käyttäjiensä yksityisyyden suojaamisen olevan yksi sen tärkeimmistä prioriteeteista, on tiettyjä asioita, joiden jakamista jokaisen käyttäjän kannattaa harkita. Jos olet varomaton, saatat jakaa profiilissasi tietoa, jota muut voi käyttää sinun kannaltasi ikävällä tavalla hyväksi – etenkin jos julkaisusi ja tietosi näkyvät kaikille.

Viattomaltakin vaikuttavat julkaisut voivat vaarantaa yksityisyytesi. Esimerkiksi Facebookissa vasta kiertäneet ”10 bändiä, joista 9 olen nähnyt” -arvuuttelut voivat antaa hakkereille vinkkejä siitä, mitä saatat käyttää salasananasi tai salasanavihjeen vastauksena (lue aiheesta lisää täällä).

Alle on listattu avuksi 12 asiaa, joiden paljastamista Facebookissa kannattaa miettiä ja jopa harkita niiden poistamista, jos nämä seikat löytyvät profiilistasi:

1. Syntymäpäivä

indy100:n mukaan syntymäpäiväsi on yksi tärkeä osa palapeliä, johon sisältyy myös nimesi ja osoitteesi, minkä avulla ihmiset voivat helpommin päästä käsiksi pankkitiliisi ja henkilökohtaisiin tietoihisi.

2. Puhelinnumero

Jos jaat puhelinnumerosi, parhaimmassa tapauksessa saat kohteliaan ihailijan ottamaan yhteyttä sinuun. Pahimmillaan sen sijaan saat stalkkerin, joka soittelee sinulle jatkuvalla syötöllä.

3. Suurin osa ”kavereistasi”

Jos sinulla on suuri määrä Facebook-kavereita, voi joukossa hyvinkin olla sellaisia, joita ilmankin pärjäisit. Oxfordin yliopiston psykologian professori Robin Dunbar on tutkinut suhdetta Facebook-kavereihin ja on saanut selville, että emotionaalisen tai sosiaalisen kriisin keskellä tutkimukseen osallistuneet pystyivät luottamaan 4,1 Facebook-kaveriinsa ja noin 14 ilmaisisi sympatiansa ikävässä tilanteessa (lue aiheesta aiemmin Nainen.comissa julkaistu artikkeli täällä). indy100:n mukaan tarpeettomien kavereiden poistaminen voi tehdä sosiaalisesta mediasta terveemmän ympäristön sinulle.

4. Valokuvat lapsestasi / nuoresta perheenjäsenestä

Oxford Internet Instituten Victoria Nash esitti aiheesta indy100:n mukaan hyvän kysymyksen, joka liittyy suostumuskeen:

”Minkälaista tietoa lapset haluaisivat nähdä itsestään netissä myöhemmin?”

Aiemmpien sukupolvien ei ole koskaan täytynyt miettiä tätä asiaa, mutta sosiaalisen median suosion myötä tästä kysymyksestä on tullut tärkeämpi.

5. Lapsen / nuoren perheenjäsenen koulupaikka

Lastensuojelun hyväksi toimivan brittiläisen National Society for the Prevention of Cruelty to Children -järjestön mukaan tilastoitujen seksuaalirikosten määrä on lisääntynyt ja heidän raportissaan todetaan näin:

”Poliisi kirjasi 36 429 lapsiin kohdistunutta seksuaalirikosta Iso-Britannian ja Pohjois-Irlannin alueella 2013-2014… Englanissa, Walesissa, Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa poliisi kirjasi lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia korkeimman määrän viimeisen vuosikymmenen aikana.”

Vaikka nämä tiedot ovat Suomen rajojen ulkopuolelta, tehdään lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia Suomessakin ja tuskin kukaan haluaa, että seksuaalirikoksiin taipuva ihminen saa mahdollisuuden tietää, missä lapsi käy koulua.

6. Sijaintipalvelut

Sijaintipalvelut ovat käytössä vain Android- ja iOS-mobiililaitteille. indy100:n mukaan vuonna 2015 TechCrunch kertoi, että yli 500 miljoonaa käyttäjää käytti Facebookia täysin mobiililaitteen kautta, mikä tarkoittaa, että samainen määrä ihmisiä on mahdollisesti kertonut sijaintinsa netissä ja kuka tahansa, joka voisi haluta sinulle jotain pahaa, voi tietää, missä olet.

7. Esimiehesi

Tämä on indy100:n mukaan klassikko. Facebook on sosiaalisen median alusta ja tiettyyn pisteeseen asti sen käyttämisen pitäisi olla rentoa. Jos kuitenkin esimiehesi on kavereissasi, pääsee hän käsiksi Facebook-profiilissasi jakamiin tietoihin ja jokaiseen päivitykseesi – myös siihen, jossa kiroat työtäsi. Tietysti voit muuttaa asetuksiasi niin, etteivät tietyt julkaisusi näy hänelle, mutta se on vain vaivalloisempaa kuin pitää esimiehesi kokonaan pois Facebook-profiilistasi.

8. Sijainnin kertominen

Etenkin jos kerrot olevasi kotona ja tägäät kotisi, se kun paljastaa muille käyttäjille missä asut.

9. Lomamatkoista kertominen

Jos sinulla on tapana kertoa milloin ja minne olet menossa matkalle, kannattaa tämä tapa loepttaa. This Is Money -sivuston mukaan lomansa aikana murtovarkauden uhriksi joutuneet eivät välttämättä saa vakuutuksestaan apua, jos ovat julkaisseet lomasuunnnitelmansa sosiaalisessa mediassa.

10. Parisuhdetilanteesi

Jos haluat juhlistaa kukoistavaa uutta suhdetta, ei sitä kannata indy100:n mukaan tehdä Facebookissa. Suhde voi päättyä ja parisuhdetilanteen päivittäminen ”parisuhteessa”-vaihtoehdosta ”sinkku”-vaihtoehtoon voi tehdä olon vain entistä surkeammaksi.

11. Pankkikortin tiedot

Tämä ei ole ikinä hyvä idea – millään some-sivustolla.

12. Kuvat maihinnousukorteista / tarkastuskortista

Boarding passin eli maihinnousukortin tai tarkastuskortin esittely sosiaalisessa mediassa on usein tapa kehuskella sillä, että on lähdössä matkalle, mutta tämäkään ei kannata. Tarkastuskortissa oleva viivakoodi tai QR-koodi on sinua varten tehty ja sitä voidaan käyttää apuan löytämään tietoja, joita olet antanut lentoyhtiölle, ja jos julkaiset siitä kuvan somessa, voivat tietosi päätyä sitä kautta vääriin käsiin.

Lähde: indy100